KOMPLETT SÖRÜZEMI MEGOLDÁSOK

“Malátától a sörig”

Célunk, hogy berendezéseinkkel és szolgáltatásainkkal teljeskörűen kiszolgáljuk partnereink termelési, sörtechnológiai és üzleti céljait. Komplett sörüzemeink egységei lefedik a teljes sörfőzési folyamatot a maláta beérkezésétől a kész sör kiszereléséig.

1. Maláta kezelés

Maláta kezelő rendszereinket a legkényelmesebb és leghatékonyabb felhasználás érdekében a megrendelő egyedi helyszíni és termelési igényeihez mérten tervezzünk. Termékpalettánk tartalmaz maláta roppantókat, adagoló garatokat, szállító rendszereket, maláta bemérő és tároló tartályokat, valamint törköly bunkereket is, ezáltal lefedve a maláta a sörfőzési folyamatban lévő teljes útját.

Maláta roppantás

A maláta a sör alapja, és egyben legértékesebb összetevője. Megfelelő feldolgozása kulcsfontosságú tényező egy sörfőzde gazdaságos működtetésében. A maláta helyes módon történő őrlése kulcsfontosságú tényező az optimális cefrézési és szűrési folyamatokhoz. Egy megfelelő maláta roppantó választásával garantálhatjuk söreink állandó minőségét és hosszú távon biztosan megtérül a kezdeti befektetés. ZIPMILL maláta roppantóinkat rozsdamentes acélból gyártjuk, 600 vagy 1200 kg/ óra kapacitással, 2 és 4 hengeres kivitelekben.
ZIPMILL berendezéseink a felhasználó igényeitől függően többféle konfigurációban, különálló egységként lábakon, bemérő tartály tetejére vagy akár előcefréző egységre szerelve is elérhetők. A különböző malátakezelő egységeket a technológiának megfelelő szállító rendszerrel kötjük össze.

Előcefrézés

A sörgyártás egyik legfontosabb folyamata a cefrézés, amikor is a maláta oldható és nem oldható komponenseit oldatba visszük. A nem oldható komponenseket a cefrézés során lejátszódó enzimatikus folyamatoknak köszönhetően tudjuk oldatba vinni, ezáltal biztosítva a sörlé cukor és fehérjetartalmát.
A cefrézés minőségének és hatékonyságának növelésére két előcefréző berendezést fejlesztettünk ki. Egy keverőtartállyal és recirkulációs szivattyúkkal ellátott előcefréző berendezést, amely biztosítja a csomómentes cefrézést 2000 liter/főzetnél kisebb kapacitású sörfőzdéknek, valamint a nagyobb üzemekhez egy speciális gravitációs előcefrézőt ajánlunk, amelyet a Cefréző Üstre szerelünk. Ez a berendezés szintén elősegíti a csomómentes becefrézést, illetve meg is könnyíti a folyamatot, hiszen ezesetben magasabb fokú automatizáltságra van lehetőség.

2. Főzőházi megoldások

A főzőház, mint a sörüzem szíve, döntő szerepet játszik a végtermék minőségének, stabilitásának és kihozatalának meghatározásában. A ZIP főzőházak magas szinten automatizáltak, ezáltal a termelési folyamat költség-, energia- és időhatékony. Sörfőzdéinket úgy tervezzük, hogy megfeleljenek az egyedi termelési igényeknek, legyen szó egy ipari sörüzemről, látványos söréttermi rendszerről vagy a legkisebb nano teszt sörfőzdénkről. Sörüzemeink 50 - 5000 liter/főzet kapacitással, rugalmas konfigurációs lehetőségekkel, különböző automatizáltsági szinttel érhetők el. A berendezés méretétől függetlenül a minőség mindig állandó.

Ipari sörüzemek

Ipari sörfőzdéink kategóriájába az 1000 liter/főzet kapacitást meghaladó, magas szinten felszerelt berendezéseinket soroljuk, amelyeket a beruházó és a sörtechnológus pontos igényei szerint tervezünk és gyártunk, figyelembe véve a kívánt termelési mennyiséget, technológiát, az értékesítendő sörtípusokat, valamint a forgalmazási módot. Ezeket a sörfőzdéinket az iparág legmodernebb technológiáival szereljük fel, hogy biztosítsák a zökkenőmentes, hatékony és stabil termelést hosszú távon.

Söréttermi rendszerek

A sörétterem vagy másnéven “brewpub” koncepció esetében a sörfőző berendezés a termelés mellett látvány funkciót is betölt, ugyanis sok esetben a sörfőzés a vendégek előtt zajlik, illetve a friss sört a helyszínen fogyasztják. Csapatunk 30 éves tapasztalattal rendelkezik az egyedi helyszíneken végzett telepítésekben - az ősi pincéktől kezdve a víztoronyig - segítünk, hogy egy működő sörfőzdét gond nélkül üzemeljünk be éttermében. Célunk, hogy a tervezés során a designt és a funkciót ötvözve, a termelésért felelős berendezést látványelemként is hasznosíthassuk.

Nano sörfőzde

Kicsi, azonban magas szinten automatizált, 50 literes NANO sörfőző rendszerünket az alábbi területekre fejlesztettük ki:

A NANO mini berendezésünkkel sörtípustól függően 50-55 literes mennyiséget lehet előállítani egy főzettel. Ipari rendszereinkhez hasonlóan saját fejlesztésű, felhasználóbarát szoftverünkkel, a ZIPMATIC-kal működtethető. A modern, automatizált vezérlőrendszer biztosítja a cefrézés, a szűrés, a máslás, a komlóforralás, az örvénykádazás, a hűtés és a CIP-tisztítás folyamatainak megfelelő, lépésről lépésre történő végrehajtását.

3. Magasan automatizált főzőházi vezérlés

Saját fejlesztésű ZIPMATIC szoftverünk széleskörű automatizált megoldásokat kínál a különböző sörfőzési folyamatokhoz, illetve biztosítja a technológia folyamatos ellenőrzését a maláta beérkezésétől egészen a kész sör kiszereléséig.

A szoftver egészét profi sörtechnológusok és a felhasználók közreműködésével fejlesztettük ki, és fejlesztjük folyamatosan azzal a céllal, hogy egy mindenre kiterjedő, felhasználóbarát kezelőfelületet hozzunk létre, amely minden sörfőző számára egyszerűen és kényelmesen kezelhető, ugyanakkor rugalmas ahhoz, hogy az egyéni igényekhez igazítsuk. A magas szintű automatizálás biztosítja, hogy a termelés minden lépése, valamint a receptek nyomon követhetők, archiválhatók és ezáltal reprodukálhatók legyenek, garantálva az állandó termékminőséget.

A ZIPMATIC távoli elérés lehetőségével a sörfőzdében zajló összes folyamat szemmel tartható, akkor is amikor nem tartózkodunk a helyszínen. A szoftver bármikor és bárhol megnyitható számítógépről vagy a ZIPMATIC + alkalmazás segítségével.
zipmatic_app

Features of full-automatic ZIP brewhouse

4. Fűtés gőzfejlesztővel

Az elektromos gőzfejlesztők biztosítják a különböző sörfőzési folyamatokhoz, úgy mint a cefrézés és a komlóforralás a szükséges gőzt. A gőzfűtés előnye a magas hatékonyság mellett az egyenletes felfűtés a látens hőátadás révén, ami lehetővé teszi a termelési folyamatok gyors és pontos hőmérséklet-szabályozását. A ZIP gőzfejlesztők kompakt, könnyen kezelhető rendszerek, kis helyigénnyel. A sörüzem részeként a főzőházi PLC-n keresztül automatikus programvezérléssel működtethető.
steam_generator_beer_main

5. Komplett hűtőrendszerek

Kompakt, integrált hűtőrendszereink minden szükséges egységet tartalmaznak a stabil hűtés biztosításához a sörfőzési folyamatok során, mindemellett minimalizálva az energiaköltségeket és a mikrobiológiai kockázatokat. A glikolt az erjesztő és druck tartályok hűtésére, míg a jeges vizet - a sörlé gyors lehűtésére használjuk az élesztő hozzáadása előtt. Az erjesztő-, és kiszolgáló tartályok hűtésének felügyelete érdekében szigetelt rézcső hálózatot építünk ki minden sörfőzdénkben.
A hűtőrendszerre vonatkozó összes működési adatot a központi automatizálási rendszer gyűjti és tárolja. A ZIP hűtők környezetbarát kialakításúak, és teljes mértékben megfelelnek a legújabb Ecodesign-előírásoknak.

6. Erjesztő és kiszerelő tartályok

A késztermék minőségét a főzési folyamat mellett a megfelelő erjesztés és tárolás is meghatározza. Az erjesztő területre teljeskörű megoldást tudunk nyújtani, beleértve a különböző méretű és egyedi igényekre szabható erjesztő- és kiszerelő tartályokat, valamint a teljes rozsdamentes acél csővezetékeket, hűtési és CIP tisztítási megoldásokat.
hidegkomlozok-csoport

7. Komlózási technológia

A modern idők és a modern trendek egyre nagyobb hatékonyságot és komplexitást követelnek meg a komló felhasználással kapcsolatban. A hatalmas mennyiségű komlót tartalmazó sörök növekvő népszerűségére reagálva célunk, hogy partnereinknek a lehető legrugalmasabb és leghatékonyabb megoldásokat kínáljuk a kívánt komló profilok eléréséhez a keserűség, az íz és az aroma tekintetében.
A sörfőzés meleg oldalától az erjesztőtérig különböző megoldásokat fejlesztettünk ki, amelyeket az egyedi technológiai igényekhez igazítunk, hogy bármilyen típusú sör könnyedén előállítható legyen.

8. Szeparálás

A sörfőzés során keletkezett veszteségek mindig is gondot jelentettek az iparágban, főleg manapság, amikor naponta új sörfőzési trendek alakulnak ki. A hidegkomlózás, a gyümölcsök és fűszerek tömérdek mennyiségű adagolása, valamint a rendszeres élesztőszaporítás miatt előre látható a termelés kihozatalának csökkenése. A hatékonyság növelése érdekében partnerünk, az Alfa Laval által fejlesztett szeparálási megoldásokat javasoljuk. Ezek a szeparátorok lehetővé teszik, hogy elsősorban arra összpontosítsunk, hogy sört nyerjünk vissza a többlet élesztőből és komlóból, vagy bármilyen oldatlan vegyületből, ugyanakkor az élesztővel való gazdálkodást is segíthetjük a hasznos élesztő kíméletes visszanyerésével, csökkentve ezzel az alapanyag költségeket. A szeparátor berendezés segíti továbbá a késztermék hatékonyabb szűrését is, ugyanis a sörből kivonja a nemkívánatos vegyületeket, növelve a kihozatalt, valamint csökkentve az időt és a szűrési költségeket.

9. Pasztörizálás

Saját fejlesztéső pillanatpasztőr berendezésünk a végtermék mikrobiológiai stabilitását, eltarthatóságának növelését teszi lehetővé azáltal, hogy a termékben esetlegesen jelenlevő romlást vagy nem kívánatos változást okozó enzimeket és élesztő- és baktérium sejteket hőkezelés segítségével elpusztítja.
Pillanatpasztőr berendezéseink a magas szintű hatékonyság, illetve folyamatirányítás érdekében teljesen automatizáltak. A berendezés különböző 1 000-től egészen 10 000 liter/óra kapacitásig érhető el, a felhasználás típusától függően két kivitelben:

A megrendelő igényei, illetve a berendezés mérete alapján elektromos vagy gőzzel fűthető verzió is kérhető. A rendszer hővisszanyerő egységének köszönhetően a folyamatok hőenergiájának akár 95 % fedezhető, ezáltal jelentősen lecsökkentve az energiafogyasztást.

10. CIP tisztítás

A CIP (helyben történő tisztítás) rendszer minden termelőüzem kulcsfontosságú részét képezi, hiszen biztosítja a tisztaságot és higiéniát a mikrobiológiailag biztonságos termeléshez, a végtermék állandó minőségének megtartásához és a fertőzések megelőzéséhez. CIP egységeink többféle, akár egyedi kialakításban is elérhetők különféle iparágak számára, a tartályok száma, tisztítandó berendezés és a kívánt automatizáltsági szinttől függően. CIP berendezéseink maximális rugalmasságot biztosítanak, hogy a termelés e fontos feladata a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb módon történjen, és mindeközben vizet és tisztítószereket takarítson meg, valamit a berendezést is hosszútávon megvédje.

11. Kész sör kiszerelése

Termelési és üzleti koncepciótól függően különböző megoldásokat kínálunk a kész sör kiszerelésére.

Csapoló rendszerek

Söréttermi berendezéseink esetén komplett, egyedi igényekre szabható csapoló rendszereket tudunk biztosítani, megfelelő hűtéssel, vezérléssel és CIP- tisztítással. Megoldásaink között megtalálhatók bárpultra szerelhető, illetve asztali csapoló tornyok is.
Az automatizáltsági szint igény szerint alakítható, tudunk biztosítani monitoring eszközöket, mint áramlásmérők (leltározási feladatokhoz és a vásárlókkal való interaktív tapasztalatszerzéshez), valamint felszerelhetők érintőképernyőkkel és POS-kompatibilis rendszerekkel.

A vendégélmény növelése érdekében csapoló rendszereinket olyan kreatív megoldásokkal egészíthetjük ki, mint például:

KEG mosó töltő gép

KEG gépeink különböző funkciókkal érhetők el, úgy mint: csak mosás, mosás és töltés és csak töltés. A kezelendő keg hordók számától függően 1 és 2 fejes konstrukciókat kínálunk. Az automata keg gépek a teljesen programozható kezelőfelületüknek köszönhetően egyszerűen működtethetők, valamint optimális működési rugalmassággal és hatékonysággal rendelkeznek. A teljes mosási és töltési folyamat automatikusan elvégezhető, a hordók munkalapra történő emelését leszámítva. A berendezés szerkezete, és összes alkatrésze, valamint a csővezetékek rozsdamentes acélból készülnek, ezáltal könnyen karbantarthatók és hosszútávú élettartamot biztosít. A sörfőzdéinkhez hasonlóan, ezeket a gépeket is magas precizitással gyártjuk, minden egyes keg mélytisztítására összpontosítva. Minden típus egy lúg és egy sav tartállyal rendelkezik, két külön szivattyúval (a vegyszerek keresztszennyeződések elkerülése érdekében), automatikus vezérléssel (többféle érzékelőkkel), valamint opcionálisan gőzfejlesztővel is kiegészíthető a gőzzel való sterilizáláshoz és ellennyomásos töltéshez.

Csapatunk maximális támogatást nyújt sörüzemének egyedi igényekre szabásában, és megvalósításában az első ötlettől kezdve az első sörök lefőzéséig, illetve a későbbiekben felmerülő üzemeltetési kérdésekben/szervizelésben is. Projektjét az alábbi szolgáltatásokkal tudjuk segíteni:

Saját sörüzem nyitásán gondolkodik?

 Csapatunk rendelkezésre áll, hogy segítsen a projekt megvalósításának minden folyamatában, lépésről lépésre.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk a felhasználói élmény javítása-, a reklám-megjelenítések személyre szabása-, a forgalom elemzésének- és a közösségi oldalak integrálásának érdekében. Oldalunk böngészésével Ön hozzájárul a cookie-k használatához.